Kallenergy Phone210-9938718

Εξοικονόμηση Ενέργειας

Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια.

Περισσότερα από αυτά τα κτίρια αντιμετωπίζουν θέματα όπως:

• Μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης,
• παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα (πλαίσια/μονοί υαλοπίνακες),
• ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεών τους,
• μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας,
• ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση.

Σημαντική παράμετρος, επίσης, που καθορίζει την ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου είναι η συμπεριφορά των ενοίκων. Η ελλιπής ενημέρωση των χρηστών-κατοίκων σε θέματα ορθολογικής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας, οδηγεί συχνά σε σπάταλες συμπεριφορές όπως η εγκατάσταση μεμονωμένων κλιματιστικών συστημάτων χωρίς μελέτη, η χρήση συσκευών χαμηλής απόδοσης, ή μη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης, κ.α. *

*Πραγματικά στοιχεία από το Υπουργείο ΠΕριβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Σε ένα κτίριο καταναλώνουμε με δύο κυρίως τρόπους ενέργεια.Είτε με την κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση του χώρου το χειμώνα, υπό τη μορφή καύσης πετρελαίου στον καυστήρα του λέβητα, είτε με τη μορφή ηλεκτρικού ρεύματος για το δροσισμό ή και τη θέρμανση του κτιρίου με κλιματιστικά, για το φωτισμό του αλλά και τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών (τηλεόραση, πλυντήριο, θερμοσίφωνας κλπ). Όμως και το ηλεκτρικό ρεύμα για να παραχθεί, χρησιμοποιεί κυρίως πετρέλαιο ή λιγνίτη.

Κάθε κτίριο χρησιμοποιεί ενέργεια η οποία κατά 80% χρησιμοποιείται για τη θέρμανση ή το δροσισμό του κτιρίου και κατά 20% για τις υπόλοιπες χρήσεις (λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, φωτισμό κ.α.).


Εξοικονόμηση ενέργειας σε ήδη κατασκευασμένα κτίρια σημαίνει επεμβάσεις που μπορούν μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας προσφέροντας:

α) Διατήρηση ή και αύξηση της ποιότητας διαμονής, διαβίωσης στο κτίριο,
β) διατήρηση ή και αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων μέσα σ’ αυτό (προκειμένου για επαγγελματικό κτίριο)
γ) γρήγορη απόσβεση των δαπανών που απαιτούν τέτοιες επεμβάσεις,
δ) αύξηση στο χρόνο ζωής του κτιρίου και όχι το αντίστροφο,
ε) όλα τα παραπάνω χωρίς να καταπονείται η κατασκευή ή να δημιουργούνται προβλήματα στο κτίριο ή σε τμήματά του από τις επεμβάσεις αυτές.


Παραδείγματα επεμβάσεων σε υφιστάμενα ή και νέα κτίρια:


- Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα για την κάλυψη των αναγκών μας σε ζεστό νερό.

- Επιλέγουμε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως αντλίες θερμότητας και πάνελ υπερύθρων.

- Αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης.

- Επιλέγουμε να αγοράσουμε ηλεκτρικές συσκευές με χαμηλή κατανάλωση.

- Τοποθετούμε φωτοβολταϊκά συστήματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις ανάγκες του κτιρίου μας στο δώμα ή στην κεραμοσκεπή. Το υψηλό κόστος τοποθέτησης ενός φωτοβολταϊκού στοιχείου σήμερα θα είναι μια επικερδής επένδυση αρκετά σύντομα, αφού το φτηνό πετρέλαιο θεωρείται πλέον παρελθόν. Οι τιμές του δεν πρόκειται να πέσουν (παρά μόνο προσωρινά) και θα αυξάνονται συνεχώς, καθώς τα παγκόσμια αποθέματά του μειώνονται ενώ η ζήτησή του αυξάνεται.

- Αλλαγή των κουφωμάτων και των μονών υαλοπινάκων των παραθύρων με νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα και διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες-τζάμια.

- Χρήση γεωθερμικών συστημάτων για τη θέρμανση αλλά και ψύξη του κτιρίου.

- Υπόγειες σωλήνες μεταφοράς αέρα για το δροσισμό του κτιρίου (λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί και το γεωθερμικό σύστημα). Ο αέρας περνάει μέσα από το έδαφος όπου ψύχεται και εισέρχεται στο κτίριο σε χαμηλότερη θερμοκρασία δροσίζοντάς το.

Αποτέλεσμα τέτοιων επεμβάσεων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά.

Όταν εκδίδεται ένα ενεργειακό πιστοποιητικό, κατατάσσεται το κτίριο, διαμέρισμα ή χώρο σε μία κατηγορία, σε σχέση με το πόσο ενεργοβόρο είναι.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό είναι αρκετοί. Κάποιοι από τους πιο σοβαρούς είναι η θερμομόνωση, ο τρόπος θέρμανσης και ψύξης, η ύπαρξη ηλιακού ή άλλων μονάδων ΑΠΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, η ύπαρξη ενεργοβόρων συσκευών.

Όσο πιο ψηλά στην ενεργειακή κατηγορία κατατάσσεται το ακίνητο τόσο πιο μεγάλη είναι η εμπορική αξία του. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερα ποσά μίσθωσης ή και πώλησης. Αν δε, το χρησιμοποιεί ο ίδιος, τότε μπορεί να ωφεληθεί των πλεονεκτημάτων, όπως είναι η πτώση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων.

Παράλληλα με το ίδιον όφελος, το περιβάλλον «αναπνέει» και αυτό δημιουργεί ιδανικότερες συνθήκες διαβίωσης.

Με το άριστα καταρτισμένο επιτελείο μηχανικών μπορούμε να προβούμε σε διάγνωση της «διαρροής» ενέργειας και χρημάτων του χώρου κατοικίας ή του επαγγελματικού σας χώρου, δίνοντας εξειδικευμένες κατευθύνσεις και λύσεις.

Παρέχουμε:

- Ενεργειακό πιστοποιητικό κτιρίων,

- Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων,

- Οριστικές και εξειδικευμένες προτάσεις-λύσεις στο πρόβλημα της κατανάλωσης.